|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Martin ZASL. MIN.
Offline Joined: Apr 17, 2012 Posts: 331 Location: Brno - venkov
|
Posted: Thu May 10, 2012 8:36 pm Post subject: Zapalování |
|
Tímto bych chtěl rozvířit debatu na téma zapalování u Minora. Na co jezdíte? Origo kladívka s odstředivým regulátorem nebo nějaký bezkontakt? Jaké máte zkušenosti z provozu (spolehlivost, životnost atd. ...)
_________________ Nashle na silnici ...
|
|
Back to top |
|
|
Chong ZASL. MIN.
Offline Joined: Mar 08, 2012 Posts: 469
|
Posted: Fri May 11, 2012 6:12 am Post subject: Re: Zapalování |
|
Zatím na nic nejezdím, bo můj motor odpočívá pod umyvadlem v garáži :), ale idea je taková že rozvod 12V (detaily vynechám) a bezkontakt (pokud to půjde) nejlépe hall čidlem při zachování odstředivé funkce zapalování v zapojení s DC-CDI. Pokud nepůjde mechanicky zachovat odstředivá regulace, tak potom dynamicky řízený předstih jako náhrada chybějící odstředivé regulace. Ale tomu se rád vyhnu ikdyž to není nic těžkého, protože to vylučuje použití analogového DC-CDI.
|
|
Back to top |
|
|
Rancher ZASL. MIN.
Offline Joined: Jan 28, 2012 Posts: 2589 Location: Brno
|
Posted: Fri May 11, 2012 7:11 am Post subject: Re: Zapalování |
|
No, já sice nemám vzdělání na tuhletu část motoru, ale zkušenosti z kontaktem a bezkontaktem mi praví,že si určitě od firmy Chong objednám bezkontakt s dynamicky řízeným předstihem.
Laboroval jsem s tím na Tatranu a teprve tohle bylo to pravé.
Ta odstředivá regulace je hodinářská práce a radši bych ji vůbec neoživoval.
_________________ Mám rád stará auta, staré zvyky a stará vína. Dělají mne mladým.
|
|
Back to top |
|
|
Chong ZASL. MIN.
|
Posted: Sat May 12, 2012 8:53 pm Post subject: Re: Zapalování |
|
No Ranchere pokud fakt ta hodinařina nepůjde s bezkontaktem dohromady, tak nakonec dynamicky proměnný předstih stejně bude muset být, ale nemám na jakém motoru podle otáčkoměru ocejchovat průběhy předstihu... to by se toho musel ujmout někdo jiný, abych měl podklady pro práci... Prostě někdo si bude muset ocejchovat stupnicí rozdělovač, do ruky vzít stroboskop a otáčkoměr a měřit a měřit a měřit, a z toho všeho naflákat aritmetický průměry a celé to fláknout do grafu :). OK, zahrnu tě mezi odběratele, zatím ale probíhá jen vývoj. Mám to na stole v krabiččce, ale software to ještě nemá hotový.. není vlastně proč, sám jsi viděl
|
|
Back to top |
|
|
Martin ZASL. MIN.
|
Posted: Sat May 12, 2012 10:08 pm Post subject: Re: Zapalování |
|
hlásím se jako další zájemce o bezkontakt zatím jezdím na origo řešení, samozřejmě to funguje, ale je to duchařina. Obstojných výsledků jsem dosahoval s pružinkama z regulátoru Trabanta, teď mám půjčenou origo pružinku od jednoho ochotného minoristy a nechám jich pár kousků udělat. Taky bych se přimlouval za dynamicky řízený předstih místo původní odstředivé regulace.Jestli dobře chápu to, co píše Chong, tak potřebuje graf otáčky motoru / předstih? Pokud ano, tak to není problém, mám.
_________________ Nashle na silnici ...
|
|
Back to top |
|
|
Chong ZASL. MIN.
|
Posted: Sat May 12, 2012 10:23 pm Post subject: Re: Zapalování |
|
No tak mi ty průběhy pošli, beru tě tedy jako testera. Bude potřeba otestovat vlastnosti a také životnostní zkoušky, jsi ochotnej do toho jít? Posílám fotku vývojového vzorku, to malé uprostřed je procesor, ale asi to udělám trochu jinak, ale i tohle by bylo s vhodným softwarem použitelné. V předchozích vývojových vzorcích byl problém s vzájemným rušením (inicilaizace zážehu) při pálení jednotlivých válců, takže vznikla tahle verze kde můžu řídit pálení každého válce zvlášť, když to půjde (vhodně odrušit), a když ne, tak pálit oběma najednou jako to dělá Vape.
Description: |
|
Filesize: |
52.09 KB |
Viewed: |
537 Time(s) |
|
|
|
Back to top |
|
|
Martin ZASL. MIN.
|
Posted: Sun May 13, 2012 8:57 pm Post subject: Re: Zapalování |
|
tak jsem si byl skoro jist, že ta křivka předstihu pro Minora je v knížce Dvoudobé motory vozidlové od Rudolfa Vykoukala. Dnes - ať jsem hledal, jak jsem hledal - jsem ji tam nenašel Je tam " Vliv předstihu zapalování na výkon a měrnou spotřebu paliva motoru Aero Minor"
Na testování se budu rád podílet - dokonce na to mám jeden extra motor - mechanicky OK a plně funkční, ale původní majitel nenávratně odstranil regulátor předstihu - problém ale bude, že mám vše na 6V a u toho bych rád zůstal ...
btw. výše jmenovanou knihu doporučuju do knihovny každého minoristy
|
180.14 KB |
599 Time(s) |
|
|
170.44 KB |
588 Time(s) |
|
|
|
Back to top |
|
|
Chong ZASL. MIN.
|
Posted: Mon May 14, 2012 6:10 am Post subject: Re: Zapalování |
|
Ahoj Martine, z 6V radost nemám, ale budiž. Jde o to, že při 6V zapojení tečou zapalkem dvojnásobné proudy a vnitřní rušení ovlivňující chod zapalka je vyšší, obvykle jsem s tím měl více práce to oživit a někdy neklaplo zapojení desky plošných spojů napoprvé. A také musí se použít jiné zapojení měniče. Ta strana 130 se mi líbí ale nějak nemůžu vydedukovat co která čára na grafu reprezentuje... byla by k dispozici strana 131 ? Předpokládám že rozuzlení grafu by mělo být na uvedené straně
|
|
Back to top |
|
|
Chong ZASL. MIN.
|
Posted: Mon May 14, 2012 6:32 am Post subject: Re: Zapalování |
|
nic beru zpět, jsem slepej... nečtu čísla stránek
|
|
Back to top |
|
|
Rancher ZASL. MIN.
|
Posted: Tue Jul 07, 2015 7:47 am Post subject: Re: Zapalování |
|
Martin wrote: |
Tímto bych chtěl rozvířit debatu na téma zapalování u Minora. Na co jezdíte? Origo kladívka s odstředivým regulátorem nebo nějaký bezkontakt? Jaké máte zkušenosti z provozu (spolehlivost, životnost atd. ...) |
Ačkoliv jsem přívrženec tábora CDI, znovuotvírám tuto větev s dotazem, který formuloval už Martin.
Doplním ho o žádost o postřehy a zkušenosti s oživováním klasických zapalek.
Proč?
Protože kolegové v zahraničí - Belgie - vymysleli tento dotaz.
Jde totiž o to, že nekompletní zapalko se v BE blbě doplňuje, takže byl dotaz, zda se dá zde koupit něco celého. Co by fungovalo.
Tohle je vcelku inflační zboží,
ALE:
To za tím je asi dost náchylné k opotřebení...
Co s tím děláte?
viz příloha
Nicův Minor... chybí celý regulátor a vačka.
|
108.77 KB |
418 Time(s) |
|
|
53.92 KB |
399 Time(s) |
|
_________________ Mám rád stará auta, staré zvyky a stará vína. Dělají mne mladým.
|
|
Back to top |
|
|
aerominor ZASL. MIN.
Offline Joined: Mar 06, 2012 Posts: 610 Location: Horní Počaply
|
Posted: Tue Jul 07, 2015 8:56 am Post subject: Re: Zapalování |
|
Regulátor tam opravdu neni, ale tu vacku tam vidím.
Rancher wrote: |
...jj vačka tam je...ono to pro mne vypadalo jako monolitní konec hřídele díky té rzi. |
|
|
Back to top |
|
|
Rancher ZASL. MIN.
|
Posted: Wed Jul 08, 2015 1:46 pm Post subject: Re: Zapalování |
|
Ale vracím se k meritu dotazu.
Ty pléšky, a hlavně pérka, se dají sehnat?
|
|
Back to top |
|
|
JaraII ZASL. MIN.
Offline Joined: Feb 28, 2015 Posts: 746 Location: Brno-Husovice
|
Posted: Wed Jul 08, 2015 2:58 pm Post subject: Re: Zapalování |
|
Rancher wrote: |
Ale vracím se k meritu dotazu.
Ty pléšky, a hlavně pérka, se dají sehnat? |
Nevím co myslíš ty pléšky, a jaký pérka
Já to mám takhle tak řekni co chceš
|
219.93 KB |
417 Time(s) |
|
|
|
Back to top |
|
|
aerominor ZASL. MIN.
Offline Joined: Mar 06, 2012 Posts: 610 Location: Horní Počaply
|
Posted: Wed Jul 08, 2015 4:52 pm Post subject: Re: Zapalování |
|
Martin...Obstojných výsledků jsem dosahoval s pružinkama z regulátoru Trabanta, teď mám půjčenou origo pružinku od jednoho ochotného minoristy a nechám jich pár kousků udělat. ..
Toliko k pružinkám. Plíšky se daj určitě taky dodělat..
|
|
Back to top |
|
|
Rancher ZASL. MIN.
|
Posted: Thu Jul 09, 2015 7:07 am Post subject: Re: Zapalování |
|
JJ... já se o to nestaral, určitě se mi v syslátech ty plíšky vyskytují. Prohledám. Zatím mne to nezajímalo.
Tech hrnečků s kladívkama a kondíkama mám přehršel a možná i víc
|
|
Back to top |
|
|
|