Aero Minor II 1946 - 1951
Community Forums › Lidé › Pokec › Motortechna 2012

Motortechna 2012
Mám potřebu si popovídat, vyjádřit názor ...prostě pokec :o)
Go to page 1, 2  Next
Post new topic    Reply to topic    Printer Friendly Page     Forum Index ›  Pokec

View previous topic :: View next topic  
Author Message
Rancher
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Sun Apr 15, 2012 12:11 pm
Post subject: Motortechna 2012

Tak jsem se letos poprvé koukal po něčem jiném jak po Spartakovských dílech.

Řeknu Vám, že se v Brně možná někde něco na Minora vyskytlo, ale já to neviděl.
Takže jsem si udělal aspoň radost zakoupením jedné nové gumy (50,-) a jednoho zmormeného dílu - sklo ve zteřelé gumě (50,-), ze kterého jsem udělal obratem první zrenovovaný kus budoucího auta! Razz

A taky jsem potkal, z Internetuznámého Minorka v expozici Praga clubu z Brna.

Hezky udělanej, dokonce v DeLuxe verzi, protože měl na zadních gumách naaplikované heké chromované rámečky ... vím, že to nebylo origo, ale hezké... (bohužel mne zradil foťák a je to uplně rozmazané)

Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil, že tenhle hezký Minor má krásně udělaný interiér s pozdějším řazením bez kulisy a dtto kapotu s vylisovanou dírkou, ale dveře má bezprahové.
A tak i mně hlodá myšlenka, kam až do dokonalosti budu svého Sršně chtít dotáhnout Rolling Eyes

minor_mt12_1.jpg
 Description:
 Filesize:  149.28 KB
 Viewed:  252 Time(s)

minor_mt12_1.jpg

odraz1.jpg
 Description:
 Filesize:  64.6 KB
 Viewed:  233 Time(s)

odraz1.jpg

Back to top
View user's profile Visit poster's website Photo Gallery
Lubos
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Sun Apr 15, 2012 8:26 pm
Post subject: Re: Motortechna 2012

Na minora jsem v Brně také nic nesehnal, tak přidám alespoň pár fotek.

img_4407.jpg
 Description:
 Filesize:  111.5 KB
 Viewed:  314 Time(s)

img_4407.jpg

img_4408.jpg
 Description:
 Filesize:  122.47 KB
 Viewed:  317 Time(s)

img_4408.jpg

img_4417.jpg
 Description:
 Filesize:  181.64 KB
 Viewed:  297 Time(s)

img_4417.jpg

Back to top
View user's profile Photo Gallery
Lubos
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Sun Apr 15, 2012 8:27 pm

další

img_4402.jpg
 Description:
 Filesize:  129.52 KB
 Viewed:  253 Time(s)

img_4402.jpg

img_4405.jpg
 Description:
 Filesize:  113.38 KB
 Viewed:  286 Time(s)

img_4405.jpg

img_4406.jpg
 Description:
 Filesize:  131.73 KB
 Viewed:  256 Time(s)

img_4406.jpg

Back to top
Lubos
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Sun Apr 15, 2012 8:29 pm

A poslední.

img_4398.jpg
 Description:
 Filesize:  149.97 KB
 Viewed:  281 Time(s)

img_4398.jpg

Back to top
Rancher
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Sun Apr 15, 2012 8:32 pm

Tak to je smůla, že jsme se nepotkali. Takovej kousek od sebe...

Ten krásnej Minor nechci pomlouvat, ale je škoda, že některé části jsou uplně mimo typ. Zejména ten zadek... ani jsem ho nechtěl tady ukazovat. Ta světla jsou ještě uvěřitelná, ale ty tudorovské kliky už ne Sad
Back to top
Lubos
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Sun Apr 15, 2012 8:41 pm

Škoda, ale v tom Brně je to vždycky taková divočina...
Back to top
minorek
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Sun Apr 15, 2012 9:33 pm

Ten Minor je pěknej, to sice jo, ale těch věcí mimo mísu je asi trochu víc...
Nějak mi tam nesedí ty hliníkové nárazníky které se dělaly do roku 1948. Kapota je však z konce roku 49 až 50, přístrojovka taky. Kličky stahování oken jsou z Octavie, koncovka výfuku Wartburg, ty madla kufru z Tudora jsou moc extravagantní a koncová světla nemají exportní chromované rámečky jak psal Rancher, ale jsou celé z Tatraplanu.Ty světla jsem viděl i na jiných Minorech, je to přijatelná náhrada za ty originální, pořád lepší než třeba ze Spartaka..Dvoubarevné lakování je hezké, ale moc Minorů se takhle asi nedělalo...Viděl jsem dvoubarevně lakovaný snad jen prototyp Omegy (kabrio) a to jen na fotce.

Nebudu jen kritizovat, renovace je to moc pěkná...Dokonce i mávací blinkry někdo obnovil...
Chci tím jen říct, že ne každý sežene origo díly a tudíž použije ty které doma má dostupné(Škodovka, Wartburg atd.). Nastrojí je třeba jen dočasně, než sežene ty původní, odpovídající roku výroby vozu.
Pak je tady věc druhá, že se to prostě někomu takhle líbí a udělá si Minora k obrazu svému.
A to je věc, co nás dělí na dva tábory. Na ty, co se snaží přiblížit co nejvíce originálu a na lidi co mají svojí představu o konečné podobě svého stroje na vzdory roku výroby, podle toho co se jim líbí...
Back to top
Rancher
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Sun Apr 15, 2012 9:50 pm

JJ...
Jen ty nárazníky jsou v chromu.
Byly někdy v chromu?

Chong
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Mon Apr 16, 2012 7:40 am

Ten co je na fotce je hnliníkový. Chromovaný nárazník byl ten co měl tvar {, ale co vím, tak plechový v tvaru co je na fotce má (přední) Ondra a pokud byl z plechu předpokládám že byl také v chromu. Nyní jej má Ondra v základní barvě Smile
Back to top
Chong
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Mon Apr 16, 2012 7:46 am

Dělalo se všelicos... fabrikové foto cca 1947. A pak že se Tudoří kličky nedávali Very Happy

028.jpg
 Description:
 Filesize:  61.68 KB
 Viewed:  260 Time(s)

028.jpg

Back to top
Rancher
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Mon Apr 16, 2012 8:31 am

Chong wrote:
Ten co je na fotce je hnliníkový. Chromovaný nárazník byl ten co měl tvar {, ale co vím, tak plechový v tvaru co je na fotce má (přední) Ondra a pokud byl z plechu předpokládám že byl také v chromu. Nyní jej má Ondra v základní barvě Smile
Byl jsem u něj a fakt bych přísahal na chrom.
Back to top
los.o
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Mon Apr 16, 2012 8:07 pm

na výstavišti jsem zahlédl blok motoru. posuvkou jsem naměřil průměr 73mm Smile pak tam byla na prodej převodovková skříň s motorem....
Majitele vystaveného minora znám, auto je původně pokud vím ze slovenska. V tomto barevném provedení ho i přivezl. Jestli si dobře pamatuji, tak majitel má i fotografii (samozřejmě že černobílou), kde je minor ve verzi cabrio v takovém to barevném provedení. Nejsem si ale na stopro jist. Další vyobrazení s dvoubarevnou karoserii má v garáži další známej. Pokusím se jich na to při nejbližší příležitosti pozeptat a popř. dám vědět.

Jinak mimo dobovou originálnost, se v oboru restaurování-konzervace řeší i to, že všechny změny (i ty co zapříčinil člověk), se nechávají tak, jak jsou. Dokládá to vývoj dané věci. V nejideálnějším případě zakonzervovat, zpomalit degradaci a nechat být. Ale sám jsem zastáncem podoby původního stavu z výroby, pokud to tedy není vyjímečně zachovalý vůz s pár pozměněnými drobnostmi.

los.o
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Tue Apr 17, 2012 7:18 am

Chong wrote:
Dělalo se všelicos... fabrikové foto cca 1947. A pak že se Tudoří kličky nedávali Very Happy
takhle tedy vypadá origo nárazník z sedmačtyřicátého? Pěkné uchycení - předpokládám že to nebylo na pevno a funguje to i jako odpružení?

Martin
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Tue Apr 17, 2012 9:11 pm

Zdravím všechny diskutující. Dnes jsem úplně náhodou objevil tyto super stránky, zaregistroval se a vidím, že tu probíhá čilá diskuse nad mým Minorem.
Dovolím si pár řádků na svou obhajobu Very Happy
1) dvoubarevné lakování - je to věčné téma diskusí s pamětníky. Málokdo takto Minora zažil, ale mám černobílé důkazy ze Minor v odstínu světlá/tmavá existoval. A to jak v ČSR, tak i v zahraničí. Nebylo jich mnoho a je to spíše vyjímka. U roadsteru/ kabrioletu je to jasné (viz. fotky F. Elstnera), ale jsem přesvědčen že se takto dělaly i sedany. Jak se naučím vkládat fotky na tyto stránky, dodám důkazy ....
Já jsem to auto v uvedené kombinaci koupil a zachoval jsem ji i při renovaci. Na srazu HV potkáte fosforově zelené aerovky,tatrovky ale i Minora v modré metalíze, doufám tedy že tato moje barevná kombinace je akceptovatelná, nikoho neurazí a nezkreslí historii....
2) zadní světla jsou Tatraplan a takto jsou na autě víc jak 35 let. je to daň za používání auta v silničním provozu - přidání blinkrů, brzdovka atd.
3) nárazníky hliníkové, originál, vyleštěno.
4) poklice hliníkové, originál. Podepsal se na nich zub času, vyleštěné nevypadají dobře, jsou tedy jen otryskané balotinou. Beru to jako přijatelný kompromis. Letos mají být k dispozici repliky, ale cena je závratná ....
5) kličky stahování oken - ano, nejsou původní, protože se mě je stále nedaří sehnat a jezdit bez kliček je nepraktické Laughing Na druhou stranu pokud budu čekat, až seženu origo, hrozí, že se nikdy nesvezu ....
6) ovládání víka kufru - bylo tak na autě před renovací, vypadá jako "z fabriky", jinak dtto. 5) a nevylučuju, že v budoucnu upravím, za předpokladu sehnání adekvátního dílu a důkazů o (ne)správnosti mojeho provedení
Je tam ještě pár dalších věcí, ale ty tady (zatím?) nikdo nezmiňuje.
Obecně to beru tak, že auto si celých více jak 60 let žilo svým životem včetně oprav a bohužel i úprav minulých majitelů, kterým perfektně sloužilo.
Samozřejmě je i mým cílem se co nejvíce přiblížit originálu, přiměřeně svým finančním možnostem a schopnostem.
hodně zdaru při renovacích a provozování Minora
Martin

minorek
ZASL. MIN.
ZASL. MIN.

PostPosted: Tue Apr 17, 2012 10:09 pm

Tak tomu říkám slovo do pranice....
Myslím, že odpovědi majitele byly vyčerpávající a plně s jeho obhajobou souhlasím....

PS: nemám nic proti dvoubarevnému provedení, ani jsem ho v kritice neodsoudil.Jen jsem napsal, že se moc vozů asi takhle nevyrábělo. Nikoli, že se jedná o výplod fantazie majitele.
Martin má pravdu, při dnešním lakování veteránů nejrůznějšími "jedovatými" barvami je tahle barevná dvoukombinace absolutně vpořádku a přijatelná.

Minorek
Back to top
Post new topic    Reply to topic    Printer Friendly Page    Forum Index ›  Pokec
Page 1 of 2
All times are GMT + 1 Hour
Go to page 1, 2  Next

Jump to:  

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum

Stránky o automobilu Aero Minor II. Výroba: LETOV a MOTORLET (Walter) - závody Jinonice a Letňany, Československo, 1946 - 1951 ©2002-2012 Luboš Balcar, Pavel Krbec, Vladimír Nešpor a všichni aktivní uživatelé stránek. Použití jakýchkoliv autorských materiálů, tj. textů i obrázků z tohoto webu je možné pouze se souhlasem a uvedením zdroje - www.minory.cz

Interactive software released under GNU GPL, Code Credits, Privacy Policy